Publicaties

Het voordeel alle aard voor bedrijfswagens stijgt in 2015

Wie een bedrijfswagen ter beschikking heeft vanwege zijn werkgever of vennootschap, betaalt vanaf januari 2015 gemiddeld 2,5 à 3 procent meer belastingen op dat voordeel. Deze stijging is het gevolg van de jaarlijkse aanpassing van de standaard-CO2-uitstoot in de berekeningsformule van het voordeel van alle aard.

De CO2-uitstoot is immers een van de bepalende elementen in de formule die het belastbare voordeel van een bedrijfswagen berekent. Omdat de referentie-uitstoot vanaf 1 januari 2015 voor zowel benzine- als dieselwagens (lichtjes) daalt, stijgt het belastbare voordeel.

In de berekeningsformule wordt de uitstoot vertaald naar een CO2-coëfficiënt. De basis CO2-coëfficiënt van 5,5 procent geldt voor een auto met een standaarduitstoot. Voor benzine-, lpg- of aardgaswagens daalt die standaard in 2015 van 112 naar 110 gram per kilometer. Voor dieselwagens is er een daling van 93 naar 91 gram per kilometer. Voor auto’s met een hogere uitstoot dan de standaard wordt de CO2-coëfficiënt met 0,1 procent verhoogd per extra gram CO2, tot een maximum van 18 procent. Analoog wordt voor auto’s met een lagere uitstoot de coëfficiënt met 0,1 procent verlaagd per gram CO2, met een minimum van 4 procent.

Meer info vindt u ook elders op onze website.